text.skipToContent text.skipToNavigation

Ca 15 st
Tillagningstid: ca 1,5-2 timmar


DU BEHÖVER

Blinier:
½ paket jäst för matbröd
5 dl mjölk eller havredryck
2 dl bovetemjöl
2 dl vetemjöl
2 äggulor
1 tsk salt
ca 3 msk gräddfil

2 äggvitor
Steksmör

Topping:
15 skivor gravad lax
2 dl färskost
½ dl färsk dill
3 msk kapris
2 msk riven pepparrot
Svartpeppar, grovmalen


GÖR SÅ HÄR

Blinier:

1. Värm mjölken eller havredrycken till fingervarm (37°C). Smula ner jästen i en skål och blanda med vätskan, rör tills jästen lösts upp.

2. Blanda ner bovetemjöl, vetemjöl, äggulor och salt. Rör om till en jämn smet.

3. Låt smeten jäsa under en bakduk i ca 1 timme i rumstemperatur. 

4. Blanda ner gräddfilen i den jästa smeten.

5. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd sedan försiktigt ner dem i smeten. 

6. Hetta upp ett plättjärn med lite smör. Klicka i ca 2 msk smet och vänd blinierna när de har jäst och stelnat på ovansidan.

Topping:

Riv pepparroten och blanda den med färskosten. Bred sedan på färskosten och toppa med en skiva gravad lax, kapris, hackad dill och svartpeppar. 

Servera!