ROTFRUKTSOPPA MED TORSKRYGG

10 portioner

Du behöver:
1 kg       torskrygg
1 kg       mjölig potatis (skalad)
5 dl       vispgrädde
3 st       morötter
2 st       palsternackor
2 st       gula lökar
2 st       citroner
1 dl       selleri
1 dl       fänkål
2 krukor      persilja
7 1/2 msk     fiskbuljong 
      + 2,5 liter vatten
      smör
      salt
      vitpeppar


Gör så här:
  1. Skala och putsa gullök, morötter, palsternackor, selleri och fänkål.
  2. Skär grönsakerna och den skalade potatisen i grönsaksskärare med ett tärningsgaller i liten storlek.
  3. Sautera grönsakskuberna i smör. Lägg dem sedan i ett soppkärl, häll i vatten samt buljong och låt koka till grönsakerna blir mjuka.
  4. Tärna torskryggen i bitar om ca. 20 g.
  5. Ta citronzest från citronerna och pressa ner citronsaft i soppan. Häll i grädde, salt och vitpeppar, vänd ner de tärnade torskbitarna och låt stå till fisken tillagats i ca. 2 minuter.
  6. Servera med grovhackad persilja.

Tips! Rimma torsken ett dygn innan tillagning för att få en mer fastare och smakrik fisk!