text.skipToContent text.skipToNavigation

Pryanik

Pryanik är en rysk mjuk kaka som ofta serveras kring juletid. Den är kryddig och bakas med bland annat honung.

 

Du behöver:

7,5 dl vetemjöl

2,25 dl flytande honung

100 g smör

2 äggulor

ägg

3 tsk bakpulver

0,5 tsk kardemumma

0,5 tsk kanel

0,5 tsk ingefära, mald

0,5 tsk muskot

1 tsk kakao

1 krm mald kryddpeppar

salt

 

glaze:

110 g florsocker

1,2 msk vatten

 

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver, kakao och samtliga kryddor.

Smält smör och vispa ägg och äggulorna, tillsätt honung.

Blanda ihop de torra ingredienserna lite i taget med smörblandningen.

Täck över med plast och ställ i ugnen i 1 timme.

Sätt ugnen på 180 grader.

Rulla degen till släta runda bollar och lägg luftigt på ett bakplåtspapper.

Baka i ugnen tills de blir gyllene, ca. 15 min.

Låt de svalna på ett galler.

 

Glaze:

Blanda florsocker med lite vatten, det ska bli en rinnig glaze.

Pensla glazcen på pryaniki-kakorna, låt det stelna.