Pryanik
Pryanik är en rysk mjuk kaka som ofta serveras kring juletid. Den är kryddig och bakas med bland annat honung.
Du behöver:
7,5 dl vetemjöl
2,25 dl flytande honung
100 g smör
2 äggulor
1 ägg
3 tsk bakpulver
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
0,5 tsk ingefära, mald
0,5 tsk muskot
1 tsk kakao
1 krm mald kryddpeppar
salt
glaze:
110 g florsocker
1,2 msk vatten
Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver, kakao och samtliga kryddor.
Smält smör och vispa ägg och äggulorna, tillsätt honung.
Blanda ihop de torra ingredienserna lite i taget med smörblandningen.
Täck över med plast och ställ i ugnen i 1 timme.
Sätt ugnen på 180 grader.
Rulla degen till släta runda bollar och lägg luftigt på ett bakplåtspapper.
Baka i ugnen tills de blir gyllene, ca. 15 min.
Låt de svalna på ett galler.
Glaze:
Blanda florsocker med lite vatten, det ska bli en rinnig glaze.
Pensla glazcen på pryaniki-kakorna, låt det stelna.