text.skipToContent text.skipToNavigation

4 portioner
Tillagningstid: ca 30-40 minuter


DU BEHÖVER

500 g linguine
200 g frysta vongolemusslor
16 st frysta vannameiräkor
100 g fänkål
10 g sardeller
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 citron
½ röd chili
2 dl vitt matlagningsvin
2 msk skaldjursfond
1 msk tomatpuré 
1 msk smör
1 kruka persilja
Olivolja
Salt 
Svartpeppar


GÖR SÅ HÄR

1. Se till att skaldjuren är tinade innan du börjar med matlagningen. 

2. Strimla fänkålen tunt och finhacka gul lök, 3 vitlöksklyftor och chilin.

3. Värm olivolja i en stor stekpanna. Fräs det finhackade, fänkål och tomatpuré tills grönsakerna blir genomskinliga och tomatpurén blir en tegelstensröd färg. Sänk värmen och tillsätt sardellerna, skaldjursfonden och matlagningsvinet. Krydda med salt, peppar och pressa i citronjuice.

4. Gå igenom musslorna och putsa skalen om det behövs. Lägg dem sedan i stekpannan med resten. Sätt på ett lock över stekpannan och låt det puttra. 

5. Koka linguinen i rikligt saltat vatten enligt förpackningsinstruktionerna. Koka pastan lite kortare än angivet på förpackningen, den ska ha lite tuggmotstånd när den är klar.

6. Häll i 0,5 dl av det kokta pastavattnet i stekpannan med musslor och låt det puttra utan lock.

7. Krossa en vitlöksklyfta och värm upp en stekpanna med smör. Fräs räkorna tills de får stekyta på båda sidorna. Blanda sedan ner dem i stekpannan med musslorna. 

8. Släng musslorna som inte öppnat sig. Blanda sedan ihop allt. 

9. Garnera med hackad persilja och en skiva citron.

Servera!