text.skipToContent text.skipToNavigation

4 portioner
Tillagningstid: ca 45-60 minuter


DU BEHÖVER

400 g laxfilé
200 g räkor 
3 dl vatten 
2½ dl grädde
1 dl vitt matlagningsvin 
8 potatisar, fast
1 morot
gul lök 
 fänkål
1 kruka dill
2 msk fiskfond 
1 msk socker 
1 krm cayennepeppar
Smör
Salt
Vitpeppar


GÖR SÅ HÄR

Förberedelser:

Om du använder räkor med skal, kan du skala räkorna någon timme innan du börjar med soppan för att koka egen fond på skalen. Gör så här:

1. Lägg räkskalen i en kastrull och fyll med vatten så att skalen täcks.

2. Tillsätt hackad fänkål, gul lök och morot i kastrullen.

3. Koka tills buljongen reduceras och blir koncentrerad i smak, cirka 40 minuter.

4. Sila bort skalen och använd buljongen istället för receptets angivna mängd vatten.

Soppan:

1. Finstrimla fänkål och hacka löken. Skala potatis och morot, skär dem separat i kuber ca 1 cm.

3. Hetta upp en soppkastrull med smör och stek gul lök, fänkål och morötter lent.

4. Tillsätt fiskfond, socker och matlagningsvin. Låt det sjuda tills det går ihop sig.

5. Häll sedan ner vattnet och potatisen, krydda med salt, vitpeppar och cayenne.

6. När potatisen nästan är klar, häll ner grädden och låt soppan sjuda i några minuter för att integrera smakerna.

7. Skär laxen i kuber och tillsätt den tillsammans med räkorna.

8. Tillsätt hackad dill precis innan servering.

Servera och njut!