text.skipToContent text.skipToNavigation

Krämig Potatisgratäng med Kyckling och Svampstuvning

4 portioner
Tillagningstid: ca 1 timme och 15 minuter


DU BEHÖVER

Potatisgratäng:
1 kg fast potatis
2 st gul lök
4 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
100 g prästost
50 g smör 
Salt
Vitpeppar

Svampstuvning:
2 vitlöksklyftor
500 g kantareller eller champinjoner
500 g färsk spenat 
½ dl matlagningsgrädde
3 msk ströbröd 
2 msk smör 
Salt 
Svartpeppar

Kyckling:
4 st kycklingbröst 
50 g smör 
2 msk rapsolja
Salt 
Svartpeppar


GÖR SÅ HÄR

Potatisgratäng:

1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Skala potatisen och skiva den tunt i jämnstora skivor.

3. Strimla löken fint och stek den mjuk i smör i en djup kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och potatis. Koka tills potatisen är någorlunda mjuk, cirka 10 minuter. Krydda ordentligt med salt och vitpeppar.

4. Häll över innehållet i en ugnsform och toppa med riven ost. Ställ in i mitten av ugnen och låt stå tills osten blir gyllene, cirka 30 minuter.

Svampstuvning:

1. Skiva svampen och stek den på låg värme utan smör tills svampen släpper vätska. 

2. Tillsätt sedan smör och pressad vitlök, stek tills de får lite färg. Blanda ner grädde, spenat och koka ihop, tillsätt sedan ströbröd och rör om. Krydda med salt och svartpeppar.

Kyckling:

1. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Torka av kycklingen och lägg ner i stekpannan. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen efter ett tag, lägg i smör och skopa smöret på kycklingen tills färgen blir gyllene på över- och undersida.

2. När kycklingen fått en fin stekyta, lägg in den i ugnen i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen når 70°C. Ta ut och låt innertemperaturen komma upp i 72°C utanför ugnen.

Servera tillsammans!


Tips! Den här rätten blir ännu godare med en söt hemgjord lökmarmelad till, receptet hittar du här.