text.skipToContent text.skipToNavigation

Här nedan finner du exempel på hur vi arbetar med vårt goda sortiment.

 

INGEN RÖDLISTAD FISK OCH SKALDJUR

Vi har gjort valet att inte sälja fisk och skaldjur från rödlistade bestånd utifrån Fiskguiden. Fiskguiden, WWFs konsumentguide för mer hållbara val av sjömat, tar upp flera olika hållbarhetsparametrar som är viktiga för att göra en bedömning av hur hållbart ett fiske eller en fiskodling är.  Vi gör årligen en genomlysning av samtliga artiklar inom varugruppen, samt varor med ingredienser av fisk och skaldjur. Dessa får efter utvärdering sedan grönt, gult eller rött ljus – som trafikljusen. Du som kund kan därför alltid känna dig trygg med den fisk och skaldjur som du handlar hos oss.

 

MSC- OCH ASC-CERTIFIERING

MSC-symbolen visar att vilt fångad fisk kommer från hållbara och livskraftiga bestånd och att den har fångats med så lite inverkan på miljön som möjligt. ASC är också en hållbarhetsmärkning, som gäller för odlade fisk- och skaldjursprodukter. ASC-märkningen granskar odlingar och ser till att fisken är producerad på ett ansvarsfullt, miljömässigt hållbart och socialt hållbart sätt. Certifieringarna ställer krav på att vår inköpsorganisation och lagerverksamhet endast får köpa in fisk och skaldjur från kontrollerade och certifierade leverantörer. Syftet med spårbarhetscertifiering är att säkra att hela ledet från fiske till butik är hållbart. 

 

SCHYSSTA PROTEINER

Sortimentet hos oss ska uppmuntra och bidra till en mer hållbar proteinkonsumtion. Detta gör vi genom ett utökat utbud av goda vegetariska alternativ, fisk från hållbara bestånd och ägg från frigående höns. 

 

GOD DJURHÅLLNING

God djurhållning är en grundpelare i vårt inköps- och hållbarhetsarbete. För att läsa i detalj om vårt arbete inom ansvarsfullt producerat kött, läs mer här

 

EKOLOGISKT, VEGETARISKT & SVENSKT              

Trenden att äta ekologiskt och vegetariskt ökar allt mer i Sverige. Vi utökar ständigt vårt sortiment inom ekologiskt och vegetariskt, så att du kan möta dina kunders efterfrågan och bidra till ett mer hållbart erbjudande. Vidare jobbar vi för att stötta Sveriges bönder och har som mål att öka försäljningen av svenskt kött. Du kan alltid fråga oss i butik, för att få upptäcka vårt breda sortiment av svenskt kött!

 

SCHYSSTA BANANER

Sverige är ett av de icke-bananproducerande länder som konsumerar flest bananer per person och år. För att värna om biologisk mångfald och bibehållandet av friska närmiljöer väljer vi att enbart sälja ekologiska bananer.

Vi erbjuder ekologiska bananer samt ekologiska och fairtrade-märkta bananer. Fairtrade är en social miljömärkning som säkerställer bland annat goda arbetsvillkor för bananodlarna.


EKO-CERTIFIERADE BUTIKER

Samtliga utav våra 27 butiker är eko-certifierade, där samtliga butiker har genomgått utbildning och följer egenkontrollprogram.

 

INGA BURÄGG I VÅRT SORTIMENT

Vi har tagit beslutet att fasa ut burägg ur vårt sortiment under 2020. Som Sveriges ledande hämtgrossist spelar vi en viktig roll i samhället där vi vill kunna erbjuda våra kunder bra och hållbar mat, därför är detta ett naturligt steg i vårt hållbarhetsarbete.

Vi kommer fortsätta vårt arbete för att inspirera, agera och vägleda våra kunder till mer hållbara alternativ.

 

HÅLLBARA TRANSPORTER

Varutransporter är en viktig del till minskad klimatpåverkan fös oss. Det handlar bland annat om logistikplaneringen och hanteringen av våra fordon. 

 

Transporter till butik

Varutransporterna till butikerna sker från lager med egna lastbilar kombinerat med externa transportleverantörer. Vi ser löpande över transportsätt och bränslen. Exempelvis har vi ersatt lastbil med tåg på flera långa sträckor inom Sverige. Vi har även börjat kartlägga externa transportleverantörer. Där testar vi ett nytt verktyg för att följa upp transportörernas utsläpp och klimatavtryck.

 

Transporter från butik

Via vår e-handel och distribution ställer vi krav på våra externa transportörer att efterleva de basbehov som vi har, för att kvalitetssäkra leveranserna till våra kunder. Via våra fraktavtal ska våra externa transportörer ombesörja de lagkrav som är rådande för transport, vilket innefattar en obruten kyl- och fryskedja, säker behandling av personuppgifter (enligt GDPR), kollektivavtal och erforderlig utbildning hos anlitade chaufförer. Vi arbetar ständigt för att effektivisera våra leveranser och optimera kapaciteten i våra utleveranser, genom logistikplanering för optimal effektivitet.