4 portioner
Tillagningstid: ca 1-1,5 timmar
DU BEHÖVER
5 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
8 dl vatten
2 st hönsbuljongtärningar
½ dl vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 msk torkad timjan
1 msk torkad persilja
3 st lagerblad
4 dl riven gratängost
6 st skivor rostbröd (jättefranska eller valfritt rostbröd)
Salt
Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150°C grilleffekt.
2. Egen fond: Fyll en mindre kastrull med vatten, hönsbuljong, persilja, timjan och lagerblad. Koka upp och låt sjuda i några minuter.
3. Skala och dela gula lökar i mitten och strimla dem i tunna bitar. Finhacka vitlöken. Fräs de gula lökarna och vitlöken tillsammans med hälften av mängden rapsolja i en soppkastrull. Tillsätt vitvinsvinäger och koka ihop.
4. Häll i den egengjorda fonden och ta bort lagerbladen mot slutet av tillagningstiden. Låt soppan sjuda.
5. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper, dela formfranskan i fyra delar per skiva. Lägg på plåten och ringla över återstående mängd rapsolja. Tillsätt salt och svartpeppar.
6. Blanda och bred ut bröden på plåten. Baka i ugnen tills de blir gyllene.
7. Fördela soppan i fyra soppskålar som tål ugnsvärme. Lägg på brödbitarna och riven ost på toppen. Låt skålarna stå i ugnen tills osten smälter och får fin färg.
Servera!