text.skipToContent text.skipToNavigation

DU BEHÖVER

9 dl vetemjöl special
4 dl vatten 
25 g jäst
2 msk olivolja 
2 tsk salt 

 
Kryddsmör 
3 vitlöksklyftor  
50 g smör  
2 msk färskhackad rosmarin 
 
Till långpanna 
2 msk olivolja
 
Pensling 
1 msk havssalt 
Vatten
 
 
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Lägg olivolja, mjöl, salt och jästen delad i mindre bitar i en bunke. Värm vattnet max 37 grader och rör ner det i mjölblandningen.
 
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca. 40 minuter. 
 
 
Kryddsmör
Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, rosmarin och smör.  
 
Pensla en långpanna ca. 30x40 cm med olja. Häll den jästa degen direkt ner i långpannan och platta ut den med väl mjölade händer. 
 
Gör små gropar i degen och fördela kryddsmöret i dem. Låt jäsa utan bakduk i ca. 20 minuter.   
 
Pensla med kallt vatten och strö över saltet. Grädda mitt i ugnen ca. 25 minuter.
 
 
Tips! 
Servera din focaccia med confiterade tomater. Lägg tomaterna i en ugnssäker form med vitlök, salt och rikligt med olivolja. Baka i ugnen i ca. 1 timme på 100 grader.