text.skipToContent text.skipToNavigation

 

Snabbgross har en gedigen historia med företagsregistrering redan 1897. 1937 bildades Aktiebolaget Svenska Kolonialgrossister (ASK) av privata grossister i Sverige. ASK möjliggjorde för grossisterna att köpa in större volymer och på så sätt pressa priserna gentemot fabrikanterna. Redan här börjar Snabbgross kundlöfte med att kunna erbjuda bra mat, till bästa pris.

 

Det första snabbgrosslagret med självbetjäning öppnade 1952 i Varberg av Halmstadsföretaget Handels JB Berggren och denna butik finns kvar hos oss än idag. 1956, öppnade nästa butik i Enskede. Det var Möller & Co som hade inspirerats av det amerikanska konceptet "Cash & Carry". Butiken i Enskede gjorde en stor succé direkt och deras nyckel till framgång var de attraktiva priserna.

Vår historia.png

Snart härefter utökas det lyckade konceptet till butiker i Hagalunds industriområde i Solna Stockholm och i Gamlestaden Göteborg. Därefter öppnar ett tiotal andra snabbgrossverksamheter. 

 

Under 70-talet gick ASK samman med Handelskompaniet i Jönköping, de förvärvar JB Berggren och Möller & Co, och börjar marknadsföra sig som Dagab Storkök och antalet butiker ökade. Dagab fick Axel Johnsson AB som ägare 1988 och år 2000 bildas bolaget Axfood som övertog snabbgrossverksamheten under bolaget Närlivs. År 2005 registreras namnet Snabbgross. 2018 blev Snabbgross ett fristående bolag inom Axfood. Medlemsklubben Snabbgross Club, som innefattar såväl privatpersoner som företag lanserades 2020. Den första butiken öppnade i Enebyängen, norr om Stockholm.

 

Mycket har hänt under vår över 125-åriga historia, men en sak har följt med oss hela vägen: Vår delade glädje för bra mat, till bästa pris.